Logg inn!

Dette er en quizturnering hvor deltagerne får sju spørsmål daglig. Man møter en ny motstander hver dag i duell. Hvis det går bra rykker man opp og hvis det går dårlig rykker man ned, mulig det låter kjent for deg. Du kan melde deg på under 'Påmelding', turneringen heter Norges Quizforbunds Æresliga.

Hver runde kåres rundens spørsmål, her er de siste vinnerspørsmålene:

I gresk mytologi fortelles om en gjestfri smed som gjerne tilbød reisende ei seng for natta. Han var imidlertid svært nøye på at gjestenes kroppslengde skulle være lik gjestesengas, og løste dette ved å enten strekke eller amputere gjestene, begge deler med døden til følge. Historia har gitt opphav til et begrep som betegner en vilkårlig standard man krever at overholdes nøyaktig, selv der dette er umulig. Begrepet kalles XX-seng, hvor XX er byttet ut med navnet på smeden. Hva het han? (Svaret har flere enn to bokstaver.)

Hvilken amerikansk skuespiller (1908-42) ble drept i en flyulykke under en turné for å promotere krigsobligasjoner? Hun fikk sitt store gjennombrudd med screwball-komedien "Twentieth Century" (1934), og hadde også stor suksess med andre komedier som "Hands Across the Table" (1935), "My Man Godfrey" (1936), "True Confession" (1937), "Mr. & Mrs. Smith" (1941) og "To Be or Not to Be" (1942). Hun var gift med William Powell fra 1931 til 1933, og med Clark Gable fra 1939 til sin død.

Denne ØYSTATEN består av en hovedøy og 63 andre øyer som omgir den, i tillegg til en liten, ubebodd øy som ligger en del lenger øst. Øya heter Pedra Branca, som betyr «hvit klippe». Hva heter denne øystaten?

Hvilken storfyrste av Kyiv, som levde fra 1201-1264, grunnla byen Lviv i 1256 og oppkalte den etter sin sønn Lev? Han arvet de forente fyrstedømmene Galicia-Volhynia etter at hans far Roman Mstislavitsj døde i 1205, og erobret Kyiv etter at byen ble herjet av mongolene i 1240. Ved sin død hersket han over et rike som dekket de vestlige delene av dagens Ukraina, de sørlige delene av Hviterussland, østlige deler av Polen, samt Moldova og østlige deler av Romania.

Tolv amerikanske presidenter hadde jobben i 1461 dager hver. Eksempelvis George Bush senior, Jimmy Carter og, så langt, Donald Trump. Men hvem var amerikansk president i 1460 dager? Og ja, dette er et veldig nerdete spørsmål.

To nasjoner har kranglet om hvem som hadde herredømme over Hans Island i lang tid, helt til de i 2022 bestemte seg for å dele øya, og lage verdens nordligste landegrense. Begge nasjoner doblet antallet land de grenser til med denne grensa. Hvilke to nasjoner snakker vi om?

Hva er den folkelige betegnelsen på «spasmisk kontraksjon av diafragma», gjerne flere ganger i minuttet?

HVILKEN AMERIKANSK TEGNESERIEFORFATTER er mest kjent for å ha skapt og skrevet de populære seriene "The Walking Dead", "Invincible" og "Outcast"? Alle tre har også blitt til tv-serier, der "The Walking Dead" utvilsomt er den mest suksessrike.

Hvilken øy er den største som ligger i Det levantinske havet?

HVILKEN SMITTSOM SYKDOM, som hovedsaklig rammet kveg og andre klovdyr, ble i 2011 bare den andre sykdommen som har blitt erklært utryddet på verdensbasis? Den rammet Europa hardt i tre store utbrudd på 1700-tallet, og på 1890-tallet utryddet sykdommen 80-90 % av alt kveg i det østlige og sørlige Afrika.

Legen Thomas B. Fitzpatrick utviklet en skala i 1975, Fitzpatrickskalaen. Hvilket organ blir klassifisert i denne skalaen?

Hvilket fjell er Armenias fremste nasjonalsymbol? Det ligger utenfor Armenias grenser, men er godt synlig fra hovedstaden Jerevan. Det er først og fremst berømt for sin forbindelse med en maritim konstruksjon.

Hva kalles den lille kniven som skotske herrer skal bære sammen med kilt som del av den keltiske folkedrakten? Den stikkes vanligvis inn under øvre del av en av strømpene, slik at kun deler av skaftet er synlig. Her er vi ikke ute etter betegnelsen mattucashlass, men et gælisk navn på to ord som direkte oversatt betyr "svart kniv".

Hvilken frankisk munk og helgen, som var erkebiskop av Hamburg fra 834 til 865, har fått tilnavnet ´Nordens apostel´ på grunn av sine misjonsreiser i Skandinavia? Han preket personlig i Danmark og Sverige, og besøkte Birka ved Mälaren flere ganger.