Logg inn!

Dette er en quizturnering hvor deltagerne får sju spørsmål daglig. Man møter en ny motstander hver dag i duell. Hvis det går bra rykker man opp og hvis det går dårlig rykker man ned, mulig det låter kjent for deg. Du kan melde deg på under 'Påmelding', turneringen heter Norges Quizforbunds Æresliga.

Hver runde kåres rundens spørsmål, her er de siste vinnerspørsmålene:

Med navnet etter et folkeslag, hva heter stredet vest for Sakhalin som forbinder Japanhavet med Okhotskhavet?

Hvem scoret det første målet da Tyskland slo Brasil i finalen i kvinnenes fotball-VM i Kina 2007? Hun har blitt kåret til verdens beste spiller tre ganger, og i 2003 takket hun nei til et kontraktforslag fra Perugia i herrenes Serie A.

HVA HETER ELVEN som er oppkalt etter en konge, er 129 km lang og renner ut i Atlanterhavet ved Boston, Massachusetts? Utdanningsinstitusjonene Harvard, Boston University og Massachusetts Institute of Technology ligger alle ved elven.

Denne filippinske poolspilleren blir regnet for å være en av tidenes beste. Han har spilt for det meste 8-ball og 9-ball og blitt verdensmester i begge. Internasjonalt går han under kallenavnet "The Magician", da han støtt og stadig får til nesten uforklarlige støt. I hjemlandet kalles han Bata som betyr ungen. Hva heter han?

Natt og Dag er to gudeskikkelser i norrøn religion. De har hver sin hest som de hvert døgn kjører over himmelen med. Først kjører Natt med hesten Rimfakse, deretter kjører Dag. Hva heter hesten til Dag?

Hva heter denne mini-serien med Eva Green i hovedrollen som hadde premiere på HBO Nordic 21. juni 2020? Green spiller spåkonen Lydia Wells i i dette epokedrama om gullrushet i New Zealand på 1860-tallet. Serien er basert på Man Booker-prisvinnende roman.

Hva kalles tilstanden, definert ved et trykk og en temperatur, hvor et stoff kan eksistere både som fast stoff, væske og gass samtidig?

Hva er navnet på guden med sjakalhode, som var balsameringens gud og dødsrikets vokter i egyptisk mytologi?

HVILKEN ORDFØRER AV GJØVIK (1892-1976) var Norges lengstsittende ordfører gjennom tidene? Han satt først som ordfører fra 1922 til 1941, da han ble tvunget til å gå av og erstattet av en NS-mann. Etter frigjøringen i 1945 ble han valgt igjen, og satt helt til 1967, da byen valgte en annen ordfører for første gang på 45 år. Han representerte Norges Kommunistiske Parti etter partisplittelsen i 1923, men meldte allerede i 1924 overgang til Arbeiderpartiet.

Hvem i gresk mytologi var ekstremt flink til å veve, men havnet i alvorlig trøbbel etter at hun var så frekk å utfordre selveste Athene (som bla var gudinne for strategi, krig, visdom - og håndverk som veving) med arbeidene sine? Ikke nok med det, vevingen hun konkurrerte med viste guden Zevs lure og misbruke mennesker og forføre kvinner. På toppen av alt vevde hun dette mye vakrere enn Athene klarte med sin veving. Athene ble rasende på grunn av kvinnens manglende respekt for gudene og henne selv og gikk til angrep på kvinnen og omdannet henne til en edderkopp (muligens ble kvinnen omdannet først etter at hun hadde begått selvmord).

Til hvilken familie av haredyr tilhører dette dyret Ochotona princeps? Deres viktigste kjennetegn er at de har korte ører, i motsetning til artene i harefamilien. Mens harefamiliens medlemmer så å si er stumme, gir gir disse dyrene fra seg flere lyder.

Hva heter den historiske romanen som Colson Whitehead vant Pulitzerprisen for i 2017? Boken har navn etter et historisk begrep og ble til en TV-serie i 2021

Hvem er mannen til høyre på bildet (altså ikke Boris Johnson, men den andre mannen)? Han har hatt en lang karriere i fransk og europeisk politikk. Han har hatt en rekke statsrådposter i Frankrike, bl.a. jorbruks- og fiskeriminister, EU-minister, og utenriksminister. Han var EU-kommisjonær bl.a. fra 1999-2004, og fra 2010-2014. Mest kjent er han nok for å ha ledet Brexit-forhandlingene på vegne av EU. Formelt var han først Sjefsforhandler, fra oktober 2016-2019, og har deretter vært "head of task force for relations with the UK" fra 2019-2021. Han var høsten 2021 aktuell som mulig presidentkandidat for Gaullistpartiet i presidentvalget i Frankrike våren 2022.

Hvilket land kalles Bharat på det største språket i landet, inneholder fjellkjedene Vest-Ghat og Øst-Ghat, og ligger tidsmessig fire og en halv time foran Norge?