Logg inn!

Dette er en quizturnering hvor deltagerne får sju spørsmål daglig. Man møter en ny motstander hver dag i duell. Hvis det går bra rykker man opp og hvis det går dårlig rykker man ned, mulig det låter kjent for deg. Du kan melde deg på under 'Påmelding', turneringen heter Norges Quizforbunds Æresliga.

Hver runde kåres rundens spørsmål, her er de siste vinnerspørsmålene:

Vi skal frem til en mann med mange kvaliteter; han var teolog, orientalist, oppdagelsesreisende og forfatter. Han ble født i en fattig familie i Cisleithania-delen av Østerrike-Ungarn i 1868, i det som nå er en del av Tsjekkia. Han studerte teologi, og gjorde mange reiser til den arabiske verden, der han blant annet oppdaget Qusayr ´Amra, et ørkenslott i Jordan som nå er å finne på UNESCOs verdensarvliste. Under første verdenskrig ble han sendt til Midtøsten for å stoppe britenes forsøk på å starte en revolusjon i det ottomanske riket - han blir ikke uten grunn kalt "den tsjekkiske Lawrence". I tillegg til dette er han tremenning av en kjent forfatter. Hva heter denne mannen?

Hvem spilte trommer på platen "Gi meg et hus"? Platen ble utgitt av bandet Tobben og Ero i 1976. Personen vi skal frem til er en av tre mennesker som har solgt over 100 millioner plater både som soloartist og som bandmedlem. De to andre er Michael Jackson og Paul mcCartney.

Fra hvilken by kommer det russiske fotballaget FC Anzhi? Laget fikk stor oppmerksomhet i 2011 da de signerte halvveis avdankede stjernespillere som Roberto Carlos og Samuel Eto´o, samt at de ansatte Guus Hiddink som trener. Byen ligger ved Det kaspiske hav, har ca. 600.000 innbyggere og er hovedstad i den russiske republikken Dagestan.

Dette er et maleri med tittelen "Selvportrett med stråhatt", malt i 1782. Kunstneren var Marie Antoinettes faste portrettmaler, og var kanskje sin tids mest populære og berømte kvinnelige maler. Etter at den franske kongefamilien ble arrestert i 1789 flyktet hun fra landet, og levde mer enn ti år i eksil i Italia, Østerrike og Russland, før hun kunne vende hjem igjen i 1802. Hun malte mer enn 660 portretter og 200 landskapsbilder i løpet av sin karriere. HVA HET DENNE FRANSKE MALEREN (1755-1842)?

I den romerske hæren fantes det en ekstrem form for militær disiplin som ble brukt for å straffe soldatene. Ved loddtrekning ble hver tiende soldat henrettet av sine kollegaer. Hva kalles denne avstraffelsen?

Måndag 7. september var det nøyaktig 50 år sidan NRK viste – det òg på ein måndag – Fjernsynsteatrets oppsetjing av Henrik Ibsens skodespel «Vildanden», utgjeven i 1885. Oppsetjinga hausta gode kritikker, og særskilt fin omtale fekk ho som spelte Hedvig, den sarte, 14-årige jenta som til slutt ender opp med å ta livet sitt etter at familiens livsløgner har blitt brutalt avslørt. Kven er denne kjenslevare skodespelaren, som den gongen var 24 år, og som med åra kan hende har blitt aller mest kjend som ein framifrå revy- og farseskodespelar.

HVA KALLES TYSKLANDS STØRSTE BYREGION? Det er snakk om et område på 4435 km2, med over 5 millioner innbyggere, som er avgrenset av elvene Rhinen og Lippe samt den elven som området er oppkalt etter, mens elven Emscher renner tvers gjennom. I regionen finner man byer som Duisburg, Bottrop, Oberhausen, Mülheim, Essen, Gelsenkirchen, Bochum, Dortmund, Hamm, Herne og Hagen. Store kull- og jernforekomster førte til rask urbanisering og stor økonomisk vekst under den industrielle revolusjonen i Tyskland på 1800-tallet.

Hva kalles denne utmerkede kalde spanske suppen som er typisk for Granada og Malaga? Den er laget av brød, knuste mandler, hvitløk, vann, olivenolje, salt og noen ganger eddik. Vanligvis serveres den med druer eller skiver av melon.

Hvilket land byttet på midten av 1600-tallet oransje ut til fordel for rødt på den øverste tredelen av nasjonalflagget? En mulig forklaring på byttet er at det oransje fargestoffet var så ustabilt at det ble rødlig etter en stund i bruk.

Jursjenerne var et tungusisktalende stammefolk som holdt til nordøst for Kina og nord for Korea. For omkring 1000 år siden var de vassaler under Liao-dynastiet i det nordlige Kina, men i 1115 ble de ulike stammene samlet under høvdingen Wanyan Aguda (1068-1123), som styrtet Liao-dynastiet og grunnla det jursjenske Jin-dynastiet. Dette dynastiet, med hovedstaden Zhongdu (dagens Beijing), ble beseiret av mongolene, og endelig utslettet i 1234. På slutten av 1500-tallet ble de jursjenske stammene samlet igjen, denne gang av Nurhaci (1559-1626), høvding for klanen Aisin Gioro, som etablerte et nytt Jin-dynasti da Ming-dynastiet var i ferd med å kollapse. Nurhacis sønn, keiser Hong Taiji (1592-1643) skiftet imidlertid dynastiets navn til Qing, og han endret også navnet på folkegruppen. Qing-dynastiet hersket over et samlet Kina fra 1644 til 1912. UNDER HVILKET NAVN ER DETTE FOLKET NÅ BEDRE KJENT? Det finnes rundt 10 millioner medlemmer av dette folket i dagens Kina.

Han var sønnesønns sønnesønns sønn av den store erobreren Timur Lenk, og nedstammet fra Genghis Khan på morssiden. Han kom til makten i Fergana-dalen i 1494, og erobret Samarkand i 1496, men i 1501 ble han fordrevet fra byen av sin erkefiende Muhammed Shaybani. I 1504 erobret han imidlertid Kabul, og i 1526 vant han det avgjørende slaget ved Panipat mot sultanen av Delhi, noe som gjorde ham til herre over det nordlige India. HVA HET GRUNNLEGGEREN AV MUGHAL-RIKET (1483-1530)? Han er mest kjent under sitt tilnavn, et persisk ord som betyr Tiger, selv om det like gjerne kan lede tankene i retning av en elefant.

Hva het den franske matematikeren, fysikeren og forfatteren som oversatte Isaac Newtons hovedverk ”Principia” til fransk? Voltaire, en av hennes elskere, erklærte i et brev til sin venn kong Fredrik 2. av Preussen at hun var ”en stor mann hvis eneste feil var å være kvinne”.

Hva het den internasjonale idrettskonkurransen som ble startet av CNN-grunder Ted Turner som en reaksjon på uroen og boikotten i forbindelse med sommer-OL i Moskva 1980? Lekene ble til sammen arrangert 6 ganger (sommerleker i Moskva 1986, Seattle 1990, St Petersburg 1994, New York 1998 og Brisbane 2001 samt vinterleker i Lake Placid 2000). På det meste hadde lekene over 3,000 deltakere fra 79 nasjoner.

Gaius Petronius Arbiter (27-66) var en romersk forfatter og hoffmann under keiserne Claudius og Nero. Han ble beskyldt for forræderi av kommandanten for Neros Pretorianergarde, men valgt å begå selvmord før han kunne bli dømt til døden. Hans mest kjente verk er en satirisk roman skrevet under Neros styre, der høydepunktet er beskrivelsen av en overdådig middag hos den rike og vulgære tidligere slaven Trimalchio. HVA HETER DENNE GAMLE ROMERSKE ROMANEN? Federico Fellini laget en beryktet filmversjon i 1969, og en norsk black metal-gruppe er oppkalt etter boken.