Logg inn!

Dette er en quizturnering hvor deltagerne får sju spørsmål daglig. Man møter en ny motstander hver dag i duell. Hvis det går bra rykker man opp og hvis det går dårlig rykker man ned, mulig det låter kjent for deg. Du kan melde deg på under 'Påmelding', turneringen heter Norges Quizforbunds Æresliga.

Hver runde kåres rundens spørsmål, her er de siste vinnerspørsmålene:

Da han var statsminister ble han i 1983 fengslet på ordre fra presidenten, men hans tilhengere gjorde da statskupp og han ble utpekt til president. Som president endret han landets navn fra Øvre Volta til Burkina Faso, og satte i gang en rekke økonomiske, sosiale og økologiske reformer, blant annet vaksineringsprogrammer; bygging av nye skoler, sykehus, veier og jernbane; samt forbud mot polygami, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Han fikk plantet over 10 millioner trær for å bekjempe ørkenspredning. Etter fire år ble han avsatt og myrdet i et nytt statskupp ledet av Blaise Compaoré, som avskaffet de fleste av hans reformer, og styrte som diktator i 27 år. HVEM VAR denne "Afrikas Che Guevara" (1949-1987)?

Den er hovedstaden i den sentral kinesiske provinsen Sichuan, viden kjent for sitt kjøkken, og er dessuten kjent som kjempepandaens hjemsted. HVILKEN KINESISK BY ER DETTE? Med mer enn 20 millioner innbyggere er det en av Kinas 5-6 største byer. Navnet betyr noe slikt som "Bli til en metropol" eller "Bli til en hovedstad".

Fra 1506 til 1512 var den danske kronprinsen statholder i Norge, og i Bergen ble han kjent med den unge kjøpmannsdatteren Dyveke, som ble hans elskerinne. Da han ble konge av Danmark og Norge som Christian II i 1513, tok han henne med seg til København. Hennes nederlandske mor ble også med på lasset, og hun ble hans høyre hånd, også etter at Dyveke døde brått i 1517. HVA HET DYVEKES MOR? Hun var i nesten ti år den nest mektigste personen i Danmark-Norge, men etter at Christian II ble avsatt av sin onkel Fredrik I i 1523 måtte hun flykte til Nederland, der hun sannsynligvis døde i fangenskap.

Haakon VII ble konge av Norge i 1905, men først i 1954 mottok han statsbesøk fra et land utenfor Europa. HVILKEN STATSLEDER var det som besøkte Norge dette året?

Hvert år arrangeres det NM på ski i nordiske grener. I perioden 1909-37 hadde dette arrangementet et annet navn. Hvilket?

Hva het den ukrainske fascistiske politikeren født i 1909 som er en av de mest splittende karakterene i dagens ukrainske historiefortelling, i det at han regnes for frigjøringshelt blant vestvendte ukrainere, og som nazikollaboratør blant østvendte? Han overlevde Sachsenhausen konsentrasjonsleir, men ble drept med blåsyre av KGB i 1959.

Hva het hvalstasjonen som ble anlagt på øygruppen Sør-Georgia i 1904 av den norske kapteinen Carl Anton Larsen? Stedet var i over 50 år base for industriell hvalfangst, og bærer et svært norskklingende navn. Ernest Shakleton døde på dette stedet i 1922.

Hva kalles en skulptur som viser en persons hode, skuldre og bryst?

HVILKET KRYPTERT DATAPROGRAM for direktemeldinger, IP-telefoni og videokonferanser ble lansert av de russiske brødrene Pavel og Nikolai Durov i 2013? Firmaet har nå hovedkvarter i Dubai, og programmet er en av verdens mest nedlastede apper for såvel iOS som Android, som i juni 2022 hadde mer enn 700 millioner aktive brukere. Appen er kontroversiell blant annet fordi den har blitt mye brukt av kriminelle, terrorister og høyreekstreme grupper. Den er meget populært i Russland, og har blitt brukt av Putins regime til propaganda, men brukes også av regimets kritikere.

Hvilken AMERIKANSK BARNEBOKFORFATTER skrev boken "Shrek!" i 1990? Boken ble brukt som grunnlag for animasjonsfilmene med samme navn som Dreamworks lagde noen år senere.

Hans nyeste film, rockeoperaen "Annette", var åpningsfilmen ved Cannes-festivalen i 2021. Han har bare regissert 6 langfilmer siden debuten i 1984 med "Boy Meets Girl". Hans øvrige filmer er "Ondt blod" (1986), "Elskerne på Pont-neuf" (1991), "Pola X" (1999) og "Holy Motors" (2012). HVEM ER DENNE FRANSKE FILMREGISSØREN, med et kunstnernavn som er et anagram av hans egentlige fornavn og Oscar?

Han utga 36 romaner, som har blitt oversatt til 27 språk, og solgt i til sammen 7 millioner eksemplarer. Hans mest kjente roman er kanskje "Jäniksen vuosi" (1975; Harens år). Den ble en stor suksess da den ble utgitt på norsk i 2004, og 12 av hans andre romaner utkom på norsk de følgende årene, deriblant "Ulvova mylläri" (1981; Den ulende mølleren, 2006), "Hirtettyjen kettujen metsä" (1983; De hengte revenes skog, 2006), "Suloinen myrkynkeittäjä" (1988; Den elskelige giftblandersken, 2008), Hurmaava joukkoitsemurha" (1990; Kollektivt selvmord, 2007), "Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä" (1991; Den senile landmåleren, 2009), "Rovasti Huuskosen petomainen miespalvelija" (1995; Prosten og hans forunderlige tjener, 2010) og "Tohelo suojelusenkeli" (2004; Den klønete skytsengelen, 2014). HVEM VAR DENNE FINSKE FORFATTEREN (1942-2018)?

Hvilket navn på «k» brukes om en skaptype fra senmiddelalderen, med plate for utskjenking og hyller til oppbevaring av drikkekar?

Hvilket ord på m brukes om prosessen innen ølbrygging og brennevins- brenning som omdanner stivelse til sukker og dekstriner?