Logg inn!

Dette er en quizturnering hvor deltagerne får sju spørsmål daglig. Man møter en ny motstander hver dag i duell. Hvis det går bra rykker man opp og hvis det går dårlig rykker man ned, mulig det låter kjent for deg. Du kan melde deg på under 'Påmelding', turneringen heter Norges Quizforbunds Æresliga.

Hver runde kåres rundens spørsmål, her er de siste vinnerspørsmålene:

Han vant sin første VM-tittel i 1970, da han var 37 år, og ble senere også verdensmester i 1973, 1974, 1975, 1976 og 1978. Han var nummer 1 på verdensrankingen fra den ble innført i 1976 til 1981. Han er fortsatt den eldste spilleren som har vunnet en ranket turnering, da han vant World Open 1982 i en alder av 50. HVA HET DENNE WALISISKE SNOOKERMESTEREN? På grunn av sitt spesielle utseende hadde han tilnavnet "Dracula".

Vi skal fram til hesten som ble berømt som Duke of Wellingtons krigshest. Den skal ha båret hertugen i 17 timer i strekk under slaget ved Waterloo, og fikk følgende attest av sin eier: "There may have been many faster horses, no doubt many handsomer, but for bottom and endurance I never saw his fellow." Etter pensjonsalder skal den, ifølge enkelte kilder, ha spist så mye kake og sjokoladekrem at den døde, 28 år gammel. HVA HET DENNE BERØMTE HESTEN? Han hadde samme navn som det engelske navnet til en europeisk hovedstad.

Det er ikke mange regissører som har vunnet både en Academy Award for Best Director og en Golden Raspberry for Worst Director. Han vi skal fram til vant Oscar både for beste regissør samt for beste film for Vietnam-filmen "The Deer Hunter" (Hjortejegeren, 1978), med Christopher Walken, Robert De Niro, John Savage og Meryl Streep. Han fikk imidlertid Golden Raspberry for verste regissør to år senere for "Heaven´s Gate" (1980), med Walken, Kris Kristofferson, Jeff Bridges og Isabella Huppert. Den ble en av tidenes ´box-office bombs´, og førte til at filmselskapet United Artists gikk konkurs, samt ødela regissørens karriere. HVA HET DENNE AMERIKANSKE FILMSKAPEREN (1939-2016)?

Hva kalles en beskyttende ånd innen mesopotamisk mytologi som er avbildet med løve- eller oksekropp, ørnevinger og menneskehode? I mesopotamisk kunst opptrådte de innrisset på leirtavler, mens de i den babylonske perioden ble avbildet i form av store monumenter, gjerne plassert parvis foran kongens palass eller på hver side av byporten.

Med et ord fra latin på A — hva kalles den orddannelsen som skjer når et fellesnavn blir laget av et egennavn? Særnavnet endrer altså karakter til å få en mer generell betydning. Dette kan bl.a. skje med personnavn (quisling, boikott, judas) og med varemerker (potetgull, cola, antibac).

Han oppfant den såkalte ´safety elevator´ i 1851, en heis med en sikringsmekanisme som hindret en heis i å falle hele veien ned heissjakten hvis heiskabelen røk. Han grunnla et firma sammen med sønnene sine, og demonstrerte den nye oppfinnelsen i New York Crystal Palace under Verdensutstillingen i 1853. Denne sikkerhetsanordningen gjorde det trygt å bruke heis, og var avgjørende for at ble mulig å bygge moderne skyskrapere. Firmaet han grunnla eksisterer fortsatt, og er fremdeles verdens ledende produsent av heiser og rulletrapper, så du har sannsynligvis sett etternavnet hans i en heis en gang. HVA HET DENNE AMERIKANSKE OPPFINNEREN (1811-1861)?

I Europa hadde vi "Jernteppet" under den kalde krigen. Hvilket tilsvarende "teppe" hadde man i Asia, mellom Kina og landets allierte på den ene siden, og asiatiske ikke-kommunistiske land på den andre?

I 1994 ble Bagratikatedralen sammen med Gelatiklosteret ført opp på UNESCOs verdensarvliste. I hvilket land ligger katedralen fra 1000-tallet som i 1692 ble ødelagt av ottomanske tropper?

Søstrene Karin (1891-1964) og Marie Anne (Maja) (1893-1990) ble født i Larvik som døtre av en svensk innflytter. Karin ble gift med forfatteren Ejlert (1887-1963) fra Christiania, mens Maja ble gift med skipsrederen Ingvald (1875-1939) fra Kristiansand. Hver av dem fikk en sønn som var blant Norges mest prominente forfattere i etterkrigstiden. HVEM VAR DISSE LITTERÆRE FETTERNE? Begge skrev både romaner og dikt, men Karins sønn (1918-1986) er vel mest kjent som poet, mens Majas sønn (1920-1976) er mest kjent for sine kontroversielle romaner. Karins sønns eldste datter var stemoren til Ari Behn, mens en av døtrene til Majas sønn er gift med Dag Solstad.

HVA HET DEN ARGENTINSKE GENERALEN som var landets leder under Falklandskrigen, men som fikk en relativt kortvarig karriere som president etter å ha lidd et forsmedelig nederlag mot britene? Han kom til makten ved et kupp i desember 1981 og var den ledende figur i den "tredje juntaen". Hans beslutning om å invadere Falklandsøyene i april 1982 var tuftet på troen om at britene ikke ville komme til å svare militært, noe som viste seg å være en feilvurdering. Etter å ha blitt drevet tilbake og lidd store tap overga argentinerne seg 14. juni 1982, og presidenten ble noen dager senere avsatt i et nytt kupp. Etter overgangen til demokratisk styre i 1983 ble han og flere av de andre ledende skikkelsene i juntaen arrestert og dømt, og han satt fengslet frem til han ble benådet i 1989.

I hvilket land fikk keiser Vilhelm 2 av Tyskland politisk asyl etter første verdenskrig?

På hvilken gjenstand på «P» kan man finne «Bertel brytestrå», «Jakob våthatt», «Kjell fut» og «De ti tusen riddere»?

Vi skal ha navnet på et mineral som brukes til fremstilling av titan. Verdens største dagbrudd for dette mineralet ligger i Sokndal kommune, [denne gruven står for 10 % av verdens titanproduksjon.] Hva heter mineralet?

Hva kalles effekten som går ut på at medlemmene av en gruppe blir mindre produktive etter hvert som størrelsen på gruppen øker? Effekten har navn etter en fransk landbruksingeniør (1861-1931) som oppdaget effekten.