Logg inn!

Dette er en quizturnering hvor deltagerne får sju spørsmål daglig. Man møter en ny motstander hver dag i duell. Hvis det går bra rykker man opp og hvis det går dårlig rykker man ned, mulig det låter kjent for deg. Du kan melde deg på under 'Påmelding', turneringen heter Norges Quizforbunds Æresliga.

Hver runde kåres rundens spørsmål, her er de siste vinnerspørsmålene:

Den politiske rådgiveren hadde flere presse- og kommunikasjonsroller i Barak Obamas regjering. Hun har også vært talsperson for USA’s utenriksdepartement. Hva heter kvinnen som siden 20. januar 2021 har hatt jobben som Det hvite hus’ pressesekretær i Joe Bidens regjering?

De gamle skysstasjonene Fokstua, Hjerkinn og Kongsvoll ligger langs hovedveien over hvilket fjellområde?

Hun ble prima ballerina ved Londons Royal Ballet allerede som 16-åring, og fortsatte å danse helt til hun fylte 60. Fra 1962 til 1972 høstet hun stor suksess sammen med den 19 år yngre Rudolf Nurejev i en rekke klassiske roller, som "Les Sylphides", "Svanesjøen", "Marguerite and Armand" og "Raymonda". HVEM VAR DENNE LEGENDARISKE ENGELSKE DANSERINNEN (1919-1991)?

12. februar 2021 (kinesisk nyttår) var det premiere på den tredje filmen i en enormt populær kinesisk filmserie. Den satte ny verdensrekord for en premierehelg i et enkelt land, da den tok inn mer enn 3,4 milliarder kroner den første helgen, og er blant tidenes fem mest innbringende filmer på et annet språk enn engelsk. Filmserien er skrevet og regissert av Chen Sicheng, med Wang Baoqiang og Liu Haoran i hovedrollen som detektivene Tang Ren og Qin Feng. HVILKEN FILMSERIE ER DETTE? Filmenes kinesiske tittel er "Tangrenjie tan an", og jeg kjenner ikke til noen norsk tittel, så svar med den engelske tittelen.

Hvor mange afrikanske øyer er større enn den største norske øya (Hinnøya)?

Soppen Claviceps purpurea vokser på flere gressarter, deriblant kornsorter som hvete, bygg og fremfor alt rug, spesielt hvis det er kjølig og fuktig vær. Den produserer et alkaloid som kan forårsake rus og hallusinasjoner, samt skadelige bivirkninger som hodepine, krampe, spasmer, diaré, psykose, koldbrann, og koma. I Middelalderen var det flere epidemiske utbrudd, og i år 944 skal mer enn 40 000 ha dødd under et utbrudd i Frankrike, mens den norske kongen Magnus II døde av sykdommen i 1069. Sykdommen forekommer sjelden i våre dager, men det var et utbrudd i en fransk landsby i 1951, og et større utbrudd i Etiopia så sent som i 2001. HVA KALLES SYKDOMMEN DENNE SOPPEN FORÅRSAKER? På folkemunne ble sykdommen også kalt St. Antons ild, mens infisert rug har blitt omtalt som meldrøye, hanesporer eller hungerkorn.

Høsten 1356 hadde den engelske kongen Edward III både kongen av Frankrike og kongen av Skottland som sine ´gjester´. Den skotske kongen hadde blitt tatt til fange i slaget ved Neville´s Cross i oktober 1346, og ble sluppet fri mot en heftig løsesum i oktober 1357. Den franske kongen ble tatt til fange i slaget ved Poitiers i september 1356, og løslatt for en mye større løsesum i mai 1360. SVAR MED NAVN OG REGENTNUMMER FOR EN AV DISSE TO KONGENE.

Sommeren 1968 arrangerte den britiske avisen Sunday Times en konkurranse der det gjaldt å seile raskest rundt jorda alene og uten stopp. Deltakerne kunne starte når som helst mellom 1. juni og 31. oktober, og den med kortest tid totalt rundt jorda skulle motta 5000 pund. Totalt var det ni deltakere som stilte til start. En av dem var en britisk businessmann og amatørseiler som satset det han eide på at han kunne fullføre i en mer eller mindre hjemmesnekret båt. Tidlig på ferden merket han at ting gikk galt, men i stedet for å gi opp, begynte han å rapportere falske posisjoner for å gi inntrykk av at ting gikk greit. Han antok at ingen ville sjekke posisjonene hans nøye dersom han fullførte på sisteplass. Etterhvert begynte de andre konkurrentene også å få problemer, og til slutt var denne mannen i ledelsen og alle ventet spent på at han skulle komme i mål. Grepet av situasjonen sluttet han å rapportere posisjonen sin, skrudde av radioen og ingen hørte fra han igjen. Flere har antatt at han tok sitt eget liv. Historien hans har inspirert flere bøker og filmer. Blant annet dokumentarserien Deep Water (2006) og filmen The Mercy (2017), sistnevnte med Colin Firth i hovedrollen. Hva het denne britiske businessmannen og amatørseileren (1932-1969) som tragisk endte sine dager et sted i Atlanteren?

«Salinasdalen ligger i Nord-California.» Slik starter ikke Pax Leksikons sjette bind, men hvilken kjent roman fra 1952 som har hentet både tittel og tematikk fra Bibelen?

Hvilken norsk øy har det høyeste fjellet? (Når Svalbard, Jan Mayen etc. holdes utenom.)

Hvilken spillserie har blant annet spill med undertitlene Reign of Chaos, Orcs & Humans og The frozen throne?

Kurér var en populær, bærbar radio som ble produsert i perioden 1950-1958. Med sine avrundede hjørner ble den selve symbolet for reiseradioer i Norge og var populær verden over. Hva het firmaet som produserte radioen? Firmaet produserte også fjernsynsapparater, men ble lagt ned på 1970-tallet. Firmanavnet eksisterer fortsatt som navn på radioer du kan få kjøpt i Elkjøp-kjeden.

Den hittil eneste engelske paven var HADRIAN IV, som var pave fra 1154 til sin død i 1159. Pave Eugenius III utnevnte ham til kardinal-biskop av Albano i 1148. Han ble sendt på flere diplomatiske oppdrag, blant annet til Katalonia i 1149. I 1152 ble han sendt til Skandinavia, der han etablerte erkebispedømmet Nidaros, og grunnla katedralskolene i Nidaros, Bergen og Hamar. Hans tid som pave ble preget av konflikt med keiser Fredrik Barbarossa og kong Vilhelm I av Sicilia. HVA VAR FØDENAVNET TIL HADRIAN IV?

Denne byen er først omtalt i kilder fra 200-tallet, og var hovedstad i det gamle kongedømmet Hadramaut, i utkanten av ørkenen Rub al-Khali i Jemen. Den er kjent for sine omtrent 500 høyblokker bygget med mursteiner av tørket leire, som opprinnelig ble bygget på 1500-tallet. Disse er på mellom 5 og 11 etasjer, og de høyeste er opp til 30 meter høye. Byen er omgitt av en bymur, også laget av tørket leire. HVILKEN BY HAR BLITT OMTALT SOM "ØRKENENS MANHATTAN"? Byen har i dag rundt 7000 innbyggere, og er oppført på UNESCOS liste over verdensarv, men er sterkt truet av ødeleggelse under den pågående borgerkrigen i landet. Bygningene krever kontinuerlig vedlikehold for ikke å bli ødelagt av sol, regn og vind.