Logg inn!

Dette er en quizturnering hvor deltagerne får sju spørsmål daglig. Man møter en ny motstander hver dag i duell. Hvis det går bra rykker man opp og hvis det går dårlig rykker man ned, mulig det låter kjent for deg. Du kan melde deg på under 'Påmelding', turneringen heter Norges Quizforbunds Æresliga.

Hver runde kåres rundens spørsmål, her er de siste vinnerspørsmålene:

Også kalt La Coupe de l´Europe Centrale og Central European Cup, hva var den første, større fotballturnering for klubblag i Europa? Turneringen ble spilt mellom topplag fra Sentral-Europa, og ble startet etter forslag fra generalsekretæren i det Østerrikske Fotballforbundet, Hugo Meisl, på et møte i Venezia i 1927. I turneringens første år slo Sparta Praha Rapid Wien i finalen. Turneringen ble ikke avholdt i perioden 1940-1951, og da den startet opp igjen etter krigen mistet den raskt status som følge av UEFAs opprettelse av Serievinnercupen og de andre europeiske klubbturneringene. Etter hvert ble turneringen en B-turnering, noe det faktum at ungarske Vasas (seks titler) er den mestvinnende klubben er et godt bilde på, og i 1992 ble jugoslaviske Borac Banja Luka turneringens siste mester.

Hvilket ord på «v» betegner hvor tyktflytende en væske er?

Tre av medlemmene i deLillos heter Lars til fornavn. Hva er fornavnet til det fjerde medlemmet?

Med et engelsk ord, hva kalles denne posituren med armene i siden? Ordet kommer visstnok fra norrønt «i keng boginn» («bøyd i krok»).

Hva heter mannen som er mest kjent som manageren til Auxerre i mer enn 40 år? Han spilte i klubben fra 1954 til 1957, og vendte i 1961 tilbake for å være spillende trener. Han var da tidlig i tyveårene, og klubben var på fjerde nivå. I 1970 rykket de opp, og han la fotballstøvlene på hylla. Fire år senere ventet et nytt opprykk, og i 1980 tok de det siste skrittet, og var klare for spill i den øverste divisjonen. Resultatmessig er nok de største prestasjonene til klubben i hans periode ligatittelen de vant i 1995/96-sesongen, samt UEFA Cup-semifinalen de spilte seg til i 1992/93-sesongen. I år 2000 trakk han seg, men han kom tilbake allerede neste år og trente klubben til 2005.

Hvilken EUROPEISK MONARK preget i 1741 den første versjonen av en standardisert sølvmynt som senere ble det mest populære betalingsmiddelet i store deler av den muslimske verden? Nesten 400 millioner slike mynter har blitt produsert helt frem til våre dager, og de er fortsatt i bruk i Nord-Afrika, Øst-Afrika, Midt-Østen og India. Mynten bærer monarkens ansikt i profil med motto på obversen, og monarkens våpenskjold på reversen. Alle slike mynter preget etter monarkens død har vært datert til 1780.

Hvilken INNSJØ danner grense mellom Den demokratiske republikken Kongo («Kongo-Kinshasa») og Tanzania? Den er den nest største innsjøen i Afrika.

Hva heter det mexicanske urfolket som er kjent for sine ultraløpere?

Hva heter den italienske regissøren (født 1928) som i 1977 ble første kvinne til å bli nominert til Oscar for beste regi? Filmen het "Pasqualino Settebellezze" (engelsk: Seven Beauties), og handlingen er lagt til andre verdenskrig.

Under slaget i Tannenberg var Paul von Hindenburg og Erich Ludendordff de tyske øverstkommanderende, men hva het offiseren som stod bak den tyske planen for dette slaget? Det var også han som foreslo å kalle slaget for Tannenberg med referanse til slaget der i 1410 enda stedet slaget fant sted lå mye nærmere Allenstein enn Tannenberg.

I hvilken europeisk by oppstod den første gettoen? Område-betegnelsen har navn etter bydelen Ghetto i samme by.

Hva het den franske offiseren som utviklet slike KONISKE PROSJEKTILER, som på midten av 1800-tallet erstattet runde kuler som det vanligste prosjektilet i munningsladde riflede musketter? Prosjektilet hadde en koneform i front og en hul base bakerst, med fire dype riller nederst. De var mer effektive enn runde prosjektiler fordi de utnyttet effekten av riflingen bedre, og var både mer presise og fikk høyere utgangshastighet enn den gamle ammunisjonen. De var særlig viktige under Krimkrigen og den amerikanske borgerkrigen, og førte til at man begynte å bruke skyttergraver i mye større grad enn tidligere. Slike prosjektiler ble brukt i de riflede muskettene Springfield Model 1861 og P53 Enfield, de mest brukte våpnene under borgerkrigen i USA, men etter suksessen til prøysserne i krigene mellom 1864 og 1871 ble de erstattet av prosjektiler tilpasset bakladerrifler.

Med et ord på F; HVA KALLES STUDIET av periodisiteten i livssyklusen til planter og dyr, for eksempel hvilken dato trekkfugler ankommer hekkeplassene på våren, og når de drar sørover igjen på høsten?

Verdens sjeldneste frimerke sies å være det såkalte 1 cents "Black on Magenta", utstedt i en britisk koloni i 1856. Det viser en tegning av et seilskip sammen med koloniens latinske motto: "Damus Petimus Que Vicissim" ("Vi gir og forventer tilbake"). Det eneste kjente eksemplaret ble solgt til skodesigneren Stuart Weitzman for verdensrekordsummen 9,5 millioner dollar i 2014. Hva het KOLONIEN der frimerket ble utstedt? Den var tidligere en nederlandsk koloni, og er i dag et selvstendig land.