Logg inn!

Dette er en quizturnering hvor deltagerne får sju spørsmål daglig. Man møter en ny motstander hver dag i duell. Hvis det går bra rykker man opp og hvis det går dårlig rykker man ned, mulig det låter kjent for deg. Du kan melde deg på under 'Påmelding', turneringen heter Norges Quizforbunds Æresliga.

Hver runde kåres rundens spørsmål, her er de siste vinnerspørsmålene:

Hvilket spiselig kallenavn hadde brennevinssmugleren og motstandsmannen Johannes S. Andersen, som var med i Kompani Linge under krigen? I 2015 kom det ut en tegneserie om ham, som ble svært godt mottatt.

Fra hvilken 1953-film stammer denne samtalen? Mildred: Hey, Johnny, what are you rebelling against? Johnny (spilt av Marlon Brando): What´ve you got?

HVA HETER FORFATTEREN som på 1930-tallet ble kanonisert av kommunistpartiet i Sovjetunionen og gjort til varemerke for den nye proletarlitteraturen og det nye sosialistiske mennesket? Visstnok skal 2439 russiske gater være oppkalt etter han. Nizjnij Novgorod, forfatterens fødeby og en av Russlands største byer, bar forfatterens navn mellom 1932 og 1990.

Melissa Viviane Jefferson er artisten bak låter som "Cuz I love you" (2019), "Juice" (2019) og "Good as Hell" (2016/2019), som også er spilt inn i en versjon sammen med Ariana Grande. Hva er artistnavnet til Jefferson?

Hva er det norske navnet på den fargerike kråkefuglen som heter Garrulus glandarius på latin, og som har god nytte av sitt kraftige og spisse nebb?

Hvilken filosof, født i 204 eller 205 i dagens Egypt, regnes som en av hovedfilosofene innen nyplatonismen? Hans viktigste verk, Enneadene, ble redigert og utgitt av eleven Porfyrios etter læremesterens død i år 270.

Mellom 1405 og 1433 kommanderte han 7 ekspedisjoner der digre ´skatteskip´ seilte fra Nanjing i Kina til steder som Champa, Malakka, Sumatra, Java, Bengal, Sri Lanka, Maldivene, Calicut, Hormuz, Aden, Jeddah, Mogadishu og Malindi. HVA HET DENNE KINESISKE EVNUKKEN OG ADMIRALEN (1371-1435)? De fleste av disse ekspedisjonene fant sted under keiser Yongle, den tredje Ming-keiseren, men ble stanset under hans sønnesønn Xuande.

Sigrid, Dagny, Aurora - alle tre er unge, norske artister med suksess i utlandet som bruker kun fornavnet som artistnavn. Men hva heter de til etternavn? Nevn kun ETT ETTERNAVN på en av disse artistene.

Hva er etternavnet til han som oppdaget hydrogenet? Han deler etternavn med mannen som, sammen med Eddie Mercx, har flest etappeseiere i Tour de France.

Hvilken kjent Ibsen-karakter blir stadig referert til som "lerkefugl"? Fornavn er tilstrekkelig.

Vest for Great Salt Lake i Utah ligger en rekke saltsletter som er resten av den mye større saltsjøen som dekket området mot slutten av Istiden. Den største av disse er 19km lang og 8 km bred, og består av et opptil 1,5 m tykt saltlag, anslått å innehold 147 millioner tonn salt. Denne saltsletten er berømt fordi en rekke fartsrekorder har blitt satt her, deriblant da Gary Gabelichs ble den første som kjørte over 1000 km/t, en verdensrekord som sto fra 1970 til 1983. Oppkalt etter en fransk-amerikansk offiser og utforsker, HVA KALLES DENNE SALTSLETTEN?

Hvilken betegnelsen ble brukt om de administrative distriktene i oldtidens Egypt? Ordet er også navnet på en kommune i Telemark.

Et frimerke som har teksten “Hrvatska” er utgitt i hvilket land?

Nasjonalparken Etosha ble i 1907 opprettet som verdens største viltreservat, med et areal på ca. 100 000 km². I 1967 fikk reservatet status som nasjonalpark og størrelsen er redusert til 22 270 km². En enorm saltslette (4760 km²) har gitt navn til parken, et navn som betyr ´stor hvit plass´. I hvilket land ligger saltsletten og nasjonalparken Etosha?