Logg inn!

Dette er en quizturnering hvor deltagerne får sju spørsmål daglig. Man møter en ny motstander hver dag i duell. Hvis det går bra rykker man opp og hvis det går dårlig rykker man ned, mulig det låter kjent for deg. Du kan melde deg på under 'Påmelding', turneringen heter Norges Quizforbunds Æresliga.

Hver runde kåres rundens spørsmål, her er de siste vinnerspørsmålene:

Hva heter dette VERKTØYET? Verktøyet var vanlig tidligere, men er erstattet av maskinelle prosesser i moderne skogbruk.

Den ene av dem ble født i Kolkata i 1952, og har utgitt romanene "The Golden Gate" (1986), "A Suitable Boy" (1993) og "An Equal Music" (1999), samt en rekke diktsamlinger. Med 1488 sider i paperback er "A Suitable Boy" en av de lengste romanene skrevet på engelsk, og en BBC-serie basert på romanen kom i 2020. Den andre ble født i New Delhi i 1961, og har utgitt romanene "Red Earth and Pouring Rain" (1995) og "Sacred Games" (2006), samt novellesamlingen "Love and Longing in Bombay" (1997). "Sacred Games" ble i 2018 filmet som den første indiske originalserien på Netflix. HVA ER DET FELLES FORNAVNET TIL DISSE TO INDISKE FORFATTERNE? Navnet er et ord som på indisk betyr såvel vis, tapper og sterk som seierrik.

Hva heter keiser Neros mor, som var fra køln, og som forgiftet keiser Claudius for at Nero skulle få makten?

Hva heter staten New Yorks nest største by? Byen ligger ved Erie-sjøen syd for elven Niagara og har et ‘dyrisk’ navn.

Julen 1817 bodde poeten Horace Smith hos sin venn Percy Bysshe Shelley. De inngikk et veddemål om hvem som kunne skrive det beste diktet inspirert av restene av en kjempestatue av farao Ramses II funnet i ruinene av Theben. Begge diktene ble publisert tidlig i 1818. HVA ER DEN FELLES TITTELEN PÅ DISSE TO DIKTENE? Tittelen er et gresk navn brukt om Ramses II. Shelleys dikt inneholder disse berømte linjene: "And on the pedestal these words appear: ´My name is ----------, king of kings: Look on my works, ye Mighty, and despair!´ Nothing beside remains. "

Hvem er skulptør for statuene av Ibsen og Bjørnson foran Nasjonalteatret i Oslo ?

Hva kalles et dikt hvor verslinjenes eller strofenes begynnelsesbokstaver eller sluttbokstaver lest i sammenheng danner et navn, et ord eller en setning? Betegnelsen er et gresk ord, sammensatt av to ord som betyr «ytterst» og «rekke». Nederlands nasjonalsang er et eksempel på dette fenomenet, der forbokstavene i hvert av de femten versene danner navnet «Willem van Nassov».

Etter et navn fra gælisk for "tørt sted", hva kalles en type innsjø som av og til forsvinner? Det forekommer vesentlig i karstområder av Irland, vest for elva Shannon.

Hva kalles systemet for arbeidsinnvandring i arabiske land rundt Persiabukta der en statsborger eller bedrift er direkte ansvarlig for oppholdstillatelsen? Ordningen fører arbeiderne inn i et slavelignende forhold. Søkelyset ble nylig satt på dette systemet på grunn av mange dødsfall i forbindelse med bygging av arenaer til fotball-VM i Qatar 2022. Norges fotballandslag var blant de første til å protestere. Begrepet er arabisk og betyr «adopsjon».

Ved hvilken elv ligger klippen Lorelei? Lorelei er også navnet på en legendarisk sirene-lignende skapning som bor på denne klippen og lokker sjøfolk i døden.

Ofte forkortet K.K.K. hva var navnet på det hemmelige revolusjonære selskapet som var drivkraften bak den filippinske revolusjon (1896–1898)? Jeg er ute etter et ord på ni bokstaver.

Denne øystaten består av ti hovedøyer og fem mindre øyer. Den største av disse øyene, hvor landets hovedstad befinner seg, deler navn med en kjent hovedstad over 7300 km unna. Hva heter hovedstaden? Det er altså øystatens hovedstad vi spør etter, ikke den som ligger langt unna.

Hvilken art i sildefamilien har fått navnet sitt etter en øy i Middelhavet?

Hva heter den største innsjøen som bare ligger i Tyskland?